tallriktmodellen

Våra riktlinjer

Vi levererar självklart specialkost om det behövs. Det kan vara vegetariskt alternativ, glutenfritt, laktosfritt eller annan allergenkost - vi ordnar det! När det kommer till allergen- och specialkost vidtar vi alltid extraordinära försiktighetsåtgärder då vi vet vad minsta felaktiga ingrediens kan åstadkomma.

  • Vi uppfyller svenska näringsrekommendationer (SNR 2005). Läs mer om SNR här.
  • Vi undviker halvfabrikat och gör alltid våra rätter och såser från grunden.
  • Vi utgår från att våra luncher ska tillgodose 30% av personens dagliga näringsbehov.
  • Vi använder färska råvaror och försöker alltid köpa in närproducerade råvaror.
  • Vi följer tallriksmodellen där våra maträtter alltid innehåller näringsrika ingredienser.
  • Vi strävar efter att använda kravmärkta och ekologiska råvaror i den mån vi kan.
  • Maten vi lagar och serverar är alltid nylagad och färsk för att behålla alla vitaminer och mineraler i maten.
  • Inga onödiga tillsatsämnen i vår matlagning.
  • Fläskkött är inte inkluderat i våra menyer.

Nedan är våra rekommendationer för portionsstorlekar. Tips: Börja gärna med salladen innan ni serverar maten för att stilla hungern.

Rätter:

Barn

Mellan

Vuxen

Pyttipanna/ Risotto/ Nasi-Goreng

2 dl

3 dl

4 dl

Helt kött (tillagat)

60 g

90 g

120 g

Lasagne/Gratäng

36 p./bläck

24 p/bläck

18 p/bläck

Soppa + pannkaka

1,5 dl + 2 st

2 dl + 3 st

3 dl + 4 st

Gryta/pastasås

1 dl

1,5 dl

2 dl

Köttbullar

4 st (70 g)

6 st (105 g)

8 st (140 g)

Biffar

1 st (70 g)

1 st (105 g)

1 st (140 g)

Sås till kött & fisk

0,5 dl

0,75 dl

1 dl

Pasta

1,5 dl

2 dl

3 dl

Potatis/Potatismos

1,5 dl

2 dl

3 dl

Ris

1,5 dl

2 dl

3 dl

Tillbehör: sylt, kalla såser m.m

1,5 msk

2 msk

3 msk